RESSURSER

Her delar vi ressurser om marin forsøpling! Våre beste undervisningsmateriell, leker, dokumentar, filmar, korte videor og ulike veildere og rapporter.

 

Undervisningsmateriell til skoler

Oslofjordens Friluftsråd har utarbeidet et undervisningsopplegg om marin forsøpling for skolens 7. og 10. trinn.

Lærerhefte

Elevhefte

Video om marin forsøpling (13 minutter)

Powerpoint om marin forsøpling


Miljøskole har samlet videoer om marin forsøpling

Trykk her for ulike videoer fra NRK Skole og LOOP miljøskole

 

Leker

Beach Bingo: Kan du finne disse gjenstandane under strandrydding? Tenk på kor det marine avfallet kommer ifra? Korleis kom det hit?!

Last ned Beach Bingo.pdf

 

 

Dokumentarer og filmer

Mission BlueDenne dokumentaren følger havforskeren Sylvia Earle. Sylvia Alice er vanskelig å beskrive. Hun er en av de mest berømte pionerene av havet siden 1960. Hun er en amerikansk marinbiolog, oseanograf oppdager, forfatter og foreleser. Hun har vært National Geographics faste bidragsyter og konsulent siden 1998. Earle var den første kvinnelige vitnenskapling sjef for National Oceanic and Atmospheric Administration. UTROLIG inspirerende!

A Plastic Ocean: Når han oppdager at verdenshavene flytar over av plastsøppel, utforsker en dokumentarfilmskaper forurensningens innvirkning på miljøet.

War On Plastic: Britisk dokumentar, bare tilgjengelig til de som bor i Storbritania (eller du må undersøke hvordan du kan se på den). Hvert minutt hver dag tømmes tilsvarende ein søppelbil full av plast i verdenshavene. Hugh Fearnley-Whittingstall og Anita Rani undersøker kor dette gigantiske problemet kommer fra, og kva vi alle kan gjere for å løyse det. De utfordrar store bedrifter til å gjere meir for å redusere plasten i produktane sine og presse regjeringen om hva de gjør for å adressere resirkulering og plastproduksjon. De utfordrer også en hel gate i Bristol til å prøve og redusere mengden engangsplastikk i hjemmene sine.

Nordfor Sola / North of the Sun: Norsk dokumentar. Inge Wegge (25) og Jørn Ranum (22) har overvintra i ei isolert og ubebodd bukt på yttersida av ei øy i Nord-Norge, rett ut mot Atlanterhavet, fra september - mai 2011. De har bygd ei hytte av drivved og annet materiale de har funnet i bukta, og levd av mat utgått på dato som butikkene ville ha kasta. Med seg har de surfebrettene, kanskje den viktigste motivasjonen for å leve på denne plassen en hel vinter, bukta byr nemlig på noen av verdens beste surfebølge.

Fish People: I denne utforskningen av havets livsforvandlende kraft finner seks mennesker med helt forskellige bakgrunner hensikt og mening i havet

Chasing CoralDykkere, forskere og fotograder verden over setter i gang en storstil undervannskamanje for å dokumentere hvordan korallrevene er i ferd med å forsvinne.

Plastic Paradise: om the Great Pacific Garbage Patch

Papuas Plastikproblem: Dansk dokumentar om den massive plastikforurening som hærger naturskønne Papua

Sharkwater: Sharkwater er en kanadisk dokumentarfilm. Sharkwater er en av bevaringens suksesshistorier, og hjelper til med å beskytte haier, endre regjeringspolitikk og inspirere opprettelsen av haikonserveringsgrupper. Dette resulterer i at hai finning ble forbudt over hele verden. Filmen forteller også korleis fiskenæringer driver hai til utryddelse. 

A life of Proximity

 

Korte videor

Sorteringsteknologi for avfall

Veien til sorteringsfabrikken

Pantelandet

En verden av emballasje

Korte videoer om plast i havet fra NRK Skole og LOOP miljøskole

 

Forebyggende tiltak

Surfers Against Sewage er en Britisk organisajon som er et initiativ som samler enkeltpersoner, grupper, bedrifter og organisasjoner for å redusere mengden plast vi bruker.

Trykk her for Toolkits til skoler, bedrifter, arrangementer, samfunn og hjem

Parley for Ocean er en amerikansk organisasjon som presenter en måte å kjempe mot problemet ved modellen "Avoid, Intercept, Redesign"

Trykk her for å lese mer 

 

FAQS om plast

https://ourworldindata.org/faq-on-plastics

 

Rapporter

Trykk her Miljødirektoratet sin rapport "Kunnskap om marin forsøpling i Norge 2014

 

HMS veileder og ROS-analyse